Do góry

Desery Przepis na:

Suflet herbaciany

Suflet herbaciany

Autor: Gotujaca1

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 30

Dodano: 19.08.2011

Odsłon: 451

Oryginalny deser z prostych składników.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Herbatę zaparzyć w szklance wrzątku, przecedzić, a następnie schłodzić.

  2. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Następnie, mieszając, rozprowadzić ją zimną herbatą, a gdy zgęstnieje, dodawać po jednym żółtku, mieszając i nie doprowadzając masy do wrzenia. Zdjąć z ognia i mieszając ostudzić.

  3. Białka z dodatkiem soli ubijać, aż do osiągnięcia sztywnej piany. Na zakończenie ubijania dodać kilka łyżek cukru i delikatnie połączyć z masą. Formę do sufletu (albo małe formy) wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wypełnić masą.

  4. Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i natychmiast podawać, nim suflet opadnie. Można polać syropem wiśniowym, malinowym lub truskawkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń