Do góry

Desery Przepis na:

Suflet z chleba tostowego

Suflet z chleba tostowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 19

Wypróbowany przepis na "Suflet z chleba tostowego"

Składniki

  • pół opakowania chleba tostowego, chałki lub kilka słodkich rogalików
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g twarogu
  • 250 ml śmietany 12%
  • 150 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki orzechów włoskich lub laskowych
  • 400 g winnych jabłek
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 400 g brzoskwiń z puszki
  • cukier puder
  • tłuszcz do formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Naczynie do zapiekanek smarujemy odrobiną masła. Każdą kromkę chleba tostowego przecinamy na pół. Połowę chleba układamy na dnie naczynia. Śmietanę mieszamy z dwoma żółtkami i cukrem waniliowym. Połową śmietany skrapiamy kromki ułożone w naczyniu.

  2. Miękki twaróg, żółtko, połowę cukru, skórkę z cytryny i rodzynki mieszamy. Obrane jabłka bez gniazd nasiennych kroimy w cienkie plasterki.

  3. Na warstwie nawilżonych kromek chleba rozsypujemy pokrojone jabłka, posypujemy resztą cukru wymieszanego z cynamonem i siekanymi orzechami. Na jabłkach rozkładamy przygotowany twaróg, a na nim układamy plastry brzoskwiń.

  4. Zapiekankę przykrywamy pozostałym pieczywem. Skrapiamy odłożoną śmietaną. Zapiekamy do przyrumienienia w piekarniku o temperaturze 180°C.

  5. Z trzech białek, które nam pozostały, ubijamy sztywną pianę. Pianę rozprowadzamy na deserze i jeszcze przez chwilę zapiekamy.

  6. Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 1,90 zł.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń