Do góry

Dania główne Przepis na:

Sum wędzony w dzwonkach - sous vide

Sum wędzony w dzwonkach - sous vide

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 1007

Ryba wędzona i obrabiana termicznie metodą sous vide. Smaczna, soczysta i maślana wręcz.

Składniki

  • sum
  • sól kamienna
  • woda
  • pieprz
  • czosnek
  • rozmaryn
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Suma po wypatroszeniu solimy na mokro w zalewie 1litr wody + 50g soli + przyprawy. Zalewy stosuje tyle, aby cała ryba była w wodzie. Solenie prowadzimy w temp. do 10 st, najlepiej w lodówce ok. 16-18h w zależności od wielkości ryby. Im ryba większa tym czas dłuższy. Po wyjęciu z solanki wieszamy rybę celem ocieknięcia, można dodatkowo osuszyć ją papierowymi ręcznikami. Z uwagi, że sum był zacny, ok. 6kg został pocięty w dzwonki i tak został uwędzony.

  2. Wędzenie suma w dzwonkach po osuszeniu prowadzone było na kratkach w wędzarni w temp. ok. 50 stopni do momentu uzyskania złotej barwy. Do wędzenia ryb zazwyczaj używam drewna olchowego i buku.

    Po uwędzeniu jeszcze letniego suma wkładamy do woreczków i pakujemy odsysając powietrze za pomocą pakowarki.

    Wkładamy woreczki z rybą do naczynia z wodą w którym będziemy parzyć rybę, albo lepiej brzmi obrabiać termicznie.

  3. Temperatura obórki ryby w dzwonkach to 60 stopni, czas 2h.

    Następnie wyjmujemy woreczki z rybą i schładzamy. Tak przygotowana ryba w woreczkach w warunkach chłodniczych może być dość długo przechowywana.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 stycznia 2018 Widząc Twoje przepisy już nie mogę doczekać się wiosny i naszego małego budownictwa ;)
Ta wędzarnia w tym roku powstanie, bo wszystko przygotowane i tylko czekać na odpowiednią pogodę, a potem, to już będzie z górki :D
Super przepis, na pewno do zrobienia za parę miechów :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń