Do góry

Przekąski Przepis na:

Super delikatny i soczysty schab gotowany

Super delikatny i soczysty schab gotowany

Autor: Facet_w_kuchni

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 751

Dodano: 22.08.2017

Odsłon: 18333

Niedawno dostaliśmy przepis na gotowany schab. Zainteresował nas przede wszystkim ze względu na nietypowy przepis jego przyrządzania. A że jesteśmy fanami smacznych wyrobów, które smakują o niebo lepiej od tego, co możemy dostać w sklepach - wypróbowaliśmy. Efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Wyszła delikatna, rozpływająca się w ustach i pyszna wędlina. Nie uświadczycie takiej na sklepowych półkach. Spróbujcie sami.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka czubricy czerwonej lub wędzonej papryki
  • masło klarowane lub olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków lub (jeśli mamy) nakłuwaczem do mięs.

    Wszystkie przyprawy mieszamy w jednym naczyniu.

    Obtaczamy schab w przyprawach. Delikatnie je wmasowujemy.

    Zawijamy szczelnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 5 dni.

    Codziennie delikatnie masujemy, żeby przyprawy bardziej wniknęły w strukturę mięsa i przewracamy na drugą stronę.

    Po 5 dniach wyjmujemy z lodówki. Wygląda wtedy jak na zdjęciu poniżej.

  2. Wyjmujemy z folii i obmywamy pod bieżącą wodą. Osuszamy.

    Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej i obsmażamy go dosłownie po 2 minuty z każdej strony aby zamknąć pory. Odkładamy na kilka minut do wystygnięcia.

    W garnku zagotowujemy wodę. W tym czasie owijamy schab szczelnie w folię spożywczą, następnie wkładamy do rękawa do pieczenia, zawijamy i ponownie owijamy folią.

    Do wrzątku wkładamy zawinięte mięso i gotujemy 5 minut.

    Garnek zdejmujemy z płyty lub palnika. Schab pozostawiamy w garnku do wystudzenia.

    Wtedy wyjmujemy z garnka, odwijamy z folii i rozkoszujemy się wspaniałym smakiem.


    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 września Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią stwierdzam, że ... ten schab był przesmaczny, zarówno na zimno, jak i na gorąco. Zniknął szybciej niż myślałem i na pewno nie raz powtórzymy ten przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 sierpnia O kurka wodna, to musi być super :))
Czas chyba wybrać się na łowy i upolować dobry schabik.
Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń