Do góry

Desery Przepis na:

Super kruche ciasteczka orzechowe

Super kruche ciasteczka orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 975

Dodano:

Odsłon: 2033

Te ciasteczka to po prostu ideał – są doskonale kruche, świetnie smakują, są proste w przygotowaniu, szybkie i mają minimalną ilość składników :)

Składniki

  • Składniki na około 20 ciasteczek (5x8 cm):
  • 16 czubatych łyżek mąki
  • 35 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zmielonych orzechów
  • Dodatkowo:
  • ½ czekolady (opcjonalnie)
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę. Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny.
    Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm i wykrawam dowolne kształty.
    Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję każde niewielką ilością orzechów i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią.
    Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i maczam wystygnięte ciastka do połowy od wierzchniej strony.
    Kiedy czekolada zastygnie, ciastka są gotowe do jedzenia. Smacznego
    :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (36)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń