Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka kopenhaska

Surówka kopenhaska

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 894 Ocena: 21885

Dodano: 19.03.2016

Odsłon: 7012

Zapraszam na kolejną odsłonę smakowitej surówki w stylu duńskim z sałaty lodowej, marchewki, cebuli i ogórków konserwowych oraz dodatkiem klasycznego w tamtym kraju sosu jakim jest remulada. Całość dodatkowo podkreśla łagodna nuta musztardy delikatesowej.

Składniki

  • 4 duże liście sałaty lodowej
  • 3 marchewki
  • 1 cebula biała
  • 2 ogórki konserwowe
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • 3 - 4 łyżki remulady duńskiej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pietruszkę, szczypiorek i sałatę siekamy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w małą kostkę, a marchewki i ogórki konserwowe ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dodajemy do nich musztardę oraz remuladę duńską - ponownie mieszamy. Gotową surówkę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń