Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Surówka z białej kapusty i boczku"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 156
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 38
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 156
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 38
Składniki
Główkę białej kapusty oczyść z wierzchnich liści, a następnie cienko poszatkuj. Oprósz solą, odstaw na kilkanaście minut. Gdy kapusta puści sok, odciśnij ją dobrze rękoma.
Boczek pokrój w plasterki, a następie w kosteczkę. Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię, wytop skwarki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przepłucz i osusz garść kiełków. Natkę umyj, osusz, drobno posiekaj.
Wymieszaj w misce kapustę z cebulą i kiełkami. Dodaj olej utarty z cukrem oraz octem. Na koniec surówkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż porcje do miseczek lub na talerze. Przed podaniem posyp wysmażonym boczkiem oraz posiekaną natką.
Czas ok. 25 min; porcja – 230 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety