Do góry

Dodatki Przepis na:

surówka z białej kapusty i pora

surówka z białej kapusty i pora

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2520

Dodano:

Odsłon: 311

Smaczna i zdrowa surówka do obiadu ze świeżej, białej kapusty i pora. Mieszana surówka z kapustą, ogórkiem kiszonym, porem, czerwoną papryką, marchewką i jabłkiem.

Składniki

  • 1/2 niewielkiej główki białej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1/2 papryki
  • 1/2 białej części pora
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 niewielki świeży ogórek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1/2 - 1 łyżeczka tartego chrzanu
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. kapustę poszatkować w cienką słomkę, włożyć do miseczki, posolić i ucisnąć

    marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn

    jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami lub pokroić w niewielką kostkę

    pora pokroić w poprzek w słomkę

    paprykę i ogórki pokroić w niewielką kostkę

  2. Wszystkie przygotowane składniki umieścić w salaterce, zalać olejem, skropić ewentualnie sokiem z cytryny lub octem i wymieszać z musztardą. Surówkę z kapusty doprawić do smaku cukrem, chrzanem i ewentualnie solą oraz mielonym pieprzem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń