Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z białej kapusty z musztardą francuską

Surówka z białej kapusty z musztardą francuską

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2875

Dodano:

Odsłon: 597

Kiedyś pewnie już wspominałam, że w sałatkach i surówkach nie jestem zbyt dobra, ale raz po raz uda mi się stworzyć coś naprawdę fajnego. Jednym z takich pomysłów jest surówka na bazie białej kapusty z dodatkiem marchewki, świeżego ogórka i rzodkiewki. Smak warzyw podkręciłam wyrazistą musztardą francuską. Surówka doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Zapraszam :)

Składniki

  • Biała kapusta 1/4 główki
  • Rzodkiewki 5-6 szt.
  • Ogórek zielony 1 szt. średniej wielkości
  • Marchew 1 szt.
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Oliwa z oliwek 2-3 łyżeczki
  • Musztarda francuska 3 łyżeczki
  • Sól morska
  • Pieprz
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć
    Kapustę drobno poszatkować. Posolić i zostawić na jakiś czas, aby kapusta trochę zmiękła.

    W międzyczasie umyć obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Ogórek również obrać i pokroić w cienkie paseczki.
    Rzodkiewki także pokroić w paski.

    Pokrojone warzywa wymieszać, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek wymieszaną z musztardą. Posypać posiekaną natką pietruszki.


  2. Tak przygotowaną surówkę pozostawić na jakiś czas, aby wszystko fajnie się przegryzło.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń