Do góry

Dodatki Przepis na:

Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 1597

Dodano:

Odsłon: 322

Rzodkiew (Raphanus) należy do mało znanych, choć niezwykle wartościowych warzyw. W naszym kraju ustąpiła miejsca jednej ze swoich delikatniejszych odmian - rzodkiewce, chociaż sama posiada znacznie więcej wartości odżywczych i jest cenniejsza dla naszego zdrowia. Tradycyjnym sposobem wykorzystania rzodkwi w kuchni jest spożywanie korzenia na surowo (w sałatkach lub na kanapkach), mimo to warto spróbować nieco poeksperymentować z tym ciekawym warzywem, gdyż nadaje się ono również do zapiekania, duszenia i gotowania.

Składniki

  • 2 sztuki rzodkwi białej
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz kolorowy i sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce. Do rzodkiewki dodajemy śmietanę, sok z cytryny, sól oraz sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu kolorowego. Mieszamy do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki na półgodziny, aby surówka się schłodziła i nabrała smaku.

    Notes

    - rzodkiew białą możemy zastąpić czarną rzepą, która jest ostrzejsza w smaku
    - dla tych, którzy dbają o sylwetkę proponuje śmietanę zastąpić gęstym jogurtem naturalnym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń