Przetwory Przepis na:
Surówka z kapusty do słoików

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3166
Dodano: 15.08.2011
Odsłon: 73744
Przepis od sąsiadki:) Naprawdę pyszna!
Składniki
- 1 kapusta biała (mała)
- 2-3 marchwie
- 2 cebule
- 1 papryka
- Zalewa:
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki oleju
- pół szklanki octu
- 3 łyżeczki musztardy
- Natka selera
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Warzywa poszatkować drobno.
-
Składniki zalewy zagotować w rondelku. Gdy cukier się rozpuści i wszystko się zagotuje, wtedy zalewamy warzywa, mieszamy dokładnie i wkładamy do słoików. Zakręcamy i gotowe.
Komentarze do przepisu (17)

beata35bar 09 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie surówki ale co z woda nie dodaje się?bo trochę mało tego wyszło na zalewę:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

olimpia40 26 sierpnia 2012Zgłoś do usunięcia
Surówka fantastyczna , Podobnie robie teraz kapustę czerwona , jest rewelacyjna , Z tym , ze nie dodaję selera .ani do jednej ani do drugiej .Co do pasteryzowania , wyprobowałam , nie polecam , zmienia się smak i kolorystyka. Robi sie ja bardzo szybko więc nie zajmuje duzo czasu przygotowanie jej , ponadto wszsystkie składniki sa dostepne zima równiez , jest genialna w prostocie wykonania i w smaku .U mnie w lodówce stoi tydzien tylko , znika jak kamfora .
Dzieki za super przepis:))
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mamuska666 01 września 2011Zgłoś do usunięcia
deleted0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mamuska666 01 września 2011Zgłoś do usunięcia
Mam taki sam przepis tylko bez selera.Pycha.Próbowałam też z czerwoną kapustą i bez papryki.Rewelacja.Polecam.Jak długo wytrzyma w lodówce nie wiem.Przepis mam od tego lata.Pozdrowienia.0 Kto głosował? | Odpowiedz

amidalla 27 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Nie sprawdzałam, ponieważ robiłam pierwszy raz. Kiedyś podobny przepis widziałam i tam było napisane, że góra 2-3 miesiące. I tak jak napisała Lena, lepiej pasteryzować, jeśli chce się zostawić na dłużej.0 Kto głosował? | Odpowiedz

lena79 23 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Robię podobną (mniej cukru,bez selera) ale przechowuję w lodówce góra tydzień,a na zimę to jednak pasteryzuję 15 min.Jest super.
2 Kto głosował? | Odpowiedz

glazter2007 21 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Ciekawi mnie czy ta suróweczka przetrzyma do zimy ? Fajnie byłoby gdyby tak , czy ktoś już to sprawdził ?2 Kto głosował? | Odpowiedz

amidalla 17 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Tak, gotujemy ją w zalewie:) I potem oczywiście ląduje ona do surówki, nie wyrzucamy jej.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kloda 16 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
a Natka selera to zostaje w zalewie ?3 Kto głosował? | Odpowiedz

kloda 16 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
a natkę selera zostawiamy w zalewie ?0 Kto głosował? | Odpowiedz