Do góry

Dodatki Przepis na:

Surówka z kapusty kiszonej

Surówka z kapusty kiszonej

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 1395

Dodano:

Odsłon: 147

Kapusta kwaszona wywołuje u mnie wiele miłych wspomnień. W moim rodzinnym domu był to jeden z najważniejszych rytuałów jesienno -zimowych. Pamiętam dużą, drewnianą beczkę, wielki drewniany ubijak do kapusty i maszynę do szatkowania, która zawsze wywoływała u mnie przerażenie. Wszyscy schodziliśmy do piwnicy w której unosił się zapach zimowych jabłek, leżakujących na półkach. To właśnie tu wówczas odbywał się ten rytuał. Mama kroiła kapustę, tata ją szatkował. Brat, ponieważ był najstarszy ubijał ją, a my z siostrą tarłyśmy marchew i ważyłyśmy sól. Czasem z pomagania nie było wiele pożytku, ale ten czas spędzony wspólnie był bezcenny. Dziś już mało kto chyba kisi kapustę, a szkoda. Wspólne, rodzinne prace wspomina się później bardzo miło. Powracając do dzisiejszego przepisu – surówka z kapusty kwaszonej, to nasza ulubiona surówka podawana zawsze do ryby. Jest zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki

  • 800 g kapusty kwaszonej
  • 1 duża marchewka
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 6-10 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • pieprz biały
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i kroimy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy i oliwę. Mieszamy i odstawiamy. Surówkę dobrze jest przygotować przynajmniej 2-3 godziny wcześniej przed podaniem.

    Notes

    - jeśli nie dysponujecie domową kapustą kwaszoną kupując ją, zwróćcie uwagę czy jest naturalnie kwaszona. Na rynku dominuje kapusta z dodatkiem środków przyspieszających kiszenie. A jak wiadomo najlepsza jest naturalnie ukwaszona

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń