Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z kapusty w stylu indyjskim

Surówka z kapusty w stylu indyjskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 2517

Dodano:

Odsłon: 471

Surówka z kapusty w stylu indyjskim jest najsmaczniejsza właśnie w tym okresie, kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta, marchewka, świeże i soczyste pomidory. Całość dopełnia smak świeżej mięty, która jest jednym z najpopularniejszych ziół w kuchni hinduskiej.

Składniki

  • połowa małej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • 2 pomidory malinowe
  • puszka białej fasoli (najlepiej małej)
  • Dressing:
  • garść drobno posiekanej świeżej mięty
  • kawałek imbiru (drobno posiekany lub starty, ale można go pominąć)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżka octu winnego
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy. Dodajemy do niej startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojone w kostkę, pozbawione pestek pomidory i pokrojonego w plasterki ogórka. Fasolę odsączamy i dorzucamy do warzyw.

  2. W miseczce łączymy wszystkie składniki na dressing. Polewamy nim surówkę i podajemy. U mnie pojawiła się w towarzystwie chlebków naan i kurczaka tandoori.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń