Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej

Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej

Autor:

Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3122

Dodano:

Odsłon: 1710

Dzisiaj propozycja na kolorową sałatkę do obiadu. Kompozycja dwóch rodzajów kapust z dodatkiem pestek. Pysznie i zdrowo. Spróbujcie koniecznie.

Składniki

  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • około 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • pół pęczku natki pietruszki
  • garść pistacji
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • Sos:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki musztardy Dijon
  • pół łyżeczki płatków chili
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki sosu wlewamy do słoiczka, zakręcamy i potrząsamy kilka razy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

  2. Pestki dyni, słonecznika i sezam lekko podprażamy na suchej patelce (najlepiej zrobić to partiami każde pestki osobno, wtedy będziemy mieli pewność, że nic nam się nie spali). Odstawiamy do wystudzenia. Pistacje obieramy z łupinek.

  3. Kapustę włoską i czerwoną siekamy w cienkie paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy, połowę dodajemy do warzyw, a drugą zostawiamy do dekoracji.

    Warzywa mieszamy, dodajemy pestki, orzechy i polewamy wszystko sosem. Dokładnie mieszamy i posypujemy resztą natki pietruszki.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 05 września 2017 Fajne połączenie. Podoba mnie się. Trzeba skraść :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 września 2017 Super połączenie, czasem można też bez obiadu zajadać się takimi sałakami :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń