Do góry

Dodatki Przepis na:

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1604

Dodano:

Odsłon: 3157

Smak tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty zna każdy. Z żadnym innym dodatkiem niedzielny schabowy nie smakuje równie dobrze. Jednak czasem warto coś zmienić (zwłaszcza na wiosnę), by uzyskać ciekawy efekt smakowy. Z jednej strony postanowiłam wzbogacić składnikowo popularną surówkę , a z drugiej „odchudzić” ją kalorycznie. Efekt? Pyszny!

Składniki

  • półlitrowy słoik kiszonej kapusty (najlepiej z własnej spiżarni)
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • połowa dojrzałego i miękkiego awokado
  • ½ dużego jabłka lub 1 małe w całości całe (wybrałam renetę, bo lubię kwaśne jabłka, ale można użyć championów)
  • garstka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 niepełna łyżeczka cukru trzcinowego
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miseczki wrzucamy kiszoną kapustę. Awokado kroimy w bardzo drobną kosteczkę (można także pognieść widelcem na papkę). Użyłam tego owocu zamiast oleju – równie dobrze natłuści sałatkę, a nie doda jej aż tyle kalorii co olej. Posiekany owoc wrzucamy do miski z kapustą. Mieszamy.

  2. Jabłko i marchew myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie wrzucamy do reszty składników znajdujących się w misce.

  3. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Orzechy rozłupujemy z łupin i siekamy. Cebula i posiekane orzechy dodajemy do miseczki z jabłkami.

  4. Doprawiamy odrobiną cukru trzcinowego i dokładnie mieszamy. Gotowe!

    Szybka surówka z kiszonej kapusty idealnie uzupełni smak mięsa serwowanego na drugie danie.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń