Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Surówka z marchewki"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Marchewki obierz, opłucz, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Startą marchewkę skrop sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj i odstaw na mniej więcej godzinę.
W tym czasie tosty posmaruj masłem. Kromkami chleba wyłóż żaroodporne foremki. Pieczywo przykryj pergaminem i obciąż suchymi ziarenkami ryżu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz 10 minut. Usuń pergamin oraz ryż. Piecz dalej jeszcze kilka minut, aż tosty ładnie się zrumienią. Miseczki z pieczywa wystudź w żaroodpornych foremkach, aby zachowały swój kształt.
Rodzynki sparz. Orzechy zrumień na suchej patelni (uważaj, by ich nie przypalić, bo będą gorzkie, ostudź i grubo posiekaj.
Marchewkę wymieszaj z rodzynkami, orzechami i miodem. Przypraw do smaku solą i białym pieprzem. Podawaj w przygotowanych miseczkach z tostów.Źródło: Naj