Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z młodej kapusty z azjatyckim akcentem

Surówka z młodej kapusty z azjatyckim akcentem

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 2945

Dodano:

Odsłon: 7939

Azjatycką wersję surówki z młodej kapusty podałam do dania z tofu i ryżu. Smakuje inaczej niż słodkie sałatki kapuściane podawane w przybytkach serwujących kuchnię chińską. Nie ma porównania, bo tamte surówki są dla mnie zbyt słodkie. Moja sałatka wyszła chrupiąca i przepyszna, polecam!

Składniki

  • pół główki młodej kapusty
  • kawałek świeżego imbiru, około 3-4 cm
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
  • spora szczypta soli kłodawskiej
  • 2 łyżki domowego octu jabłkowego
  • trochę posiekanego zielonego koperku albo łyżeczka suszonego koperku
  • 1 długa, cienka marchewka
  • 2-3 łyżki surowego, tłoczonego na zimno oleju sezamowego
  • szczypior z jednej cebuli dymki
  • do posypania – trochę białego sezamu
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Poszatkuj młodą kapustę.
    Dodaj świeżo starty obrany imbir – wystarczy nieduży kawałek.
    Dorzuć ostrą papryczkę pokrojoną w cienkie krążki (bez pestek, chyba, że lubisz ostrzejsze smaki).

  2. Dodaj sól, ocet jabłkowy i koperek, wymieszaj.

  3. Teraz czas na dodanie marchewki obranej i pokrojonej w cieniusieńkie plasterki.

  4. Dolej jeszcze pyszny świeży olej sezamowy i wmasuj dłonią wszystkie przyprawy w posiekane warzywa. Po chwili wygniatania staną się bardziej miękkie i lśniące od tłuszczu.

  5. Dodaj pokrojony zielony szczypior od cebuli dymki.
    Wyłóż gotową sałatkę na talerz i posyp dla ozdoby ziarnami sezamu.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń