Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z pora, marchewki i jabłka

Surówka z pora, marchewki i jabłka

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 22602

Dodano:

Odsłon: 27103

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka to najlepszy dodatek do naszego obiadu. Dzisiaj zapraszam na połączenie pora, marchewki i jabłka. Surówka idealna na jesień - tania i pełna witamin. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi oraz rybnymi. Jest także doskonałym dodatkiem do kanapek, urozmaicającym smak wędlin i serów. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 1 mały por
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Por kroimy w pół-krążki, a marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodajemy majonez i ocet jabłkowy oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki dla właściwego przejścia smaków i aromatów. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

eliot44 11 lutego Jakiś czas temu potrzebowałem dodatku do kotleta, ale lodówka była akurat po remanencie, a ja przed polowaniem. Zazwyczaj, na szybko, przyrządzam surówkę z marchewki i jabłka. Tyle że, z marchewek, ostał się jedynie jakiś liliput, za to w zakamarku uchował się biały kawałek pora. - No to do dzieła - pomyślałem. - Zobaczymy, co z tego wyniknie. Reszta prawie jak u ciebie, z tym że... Ostatnio rzadziej używam majonezu do surówek - zastępuję go niewielką ilością oleju rzepakowego. A marchewkę ścieram na drobnych oczkach tarki, dzięki czemu uzyskuję większą soczystość. Dosmaczam solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru, ale to jest uzależnione od kwaskowatości jabłka. To taka, można powiedzieć, improwizacja na temat Twojej propozycji. Ponieważ ogólnie zasmakowało, powtarzam od czasu do czasu. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 28 grudnia 2017 Na Wigilie zrobilam po raz pierwszy duza ilosc tej salatki, jedynie z powodu braku octu jablkowego dodalam sok z cytryny. Jak juz poprzednio wspomnialam, niedawno bedac w Polsce próbowalam po raz pierwszy wlasnie takie polaczenie (por + marchewka), teraz majac ten przepis, zrobilam ja sama. Byla fantastyczna! Rodzina byla zachwycona i nawet zbytnio nie tesknili za moja dotychczasowa "cytrusowa" wersja :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 01 grudnia 2017 niedawno wypróbowalam po raz pierwszy takie polaczenie (marchewka + por) i bylam zaskoczonatym fantastycznym smakiem. Swietna surówka. Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń