Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z rzodkiewki

Surówka z rzodkiewki

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 3223

Dodano:

Odsłon: 7601

Jeśli masz rzodkiewki, kalarepę i ogórki małosolne - przygotuj koniecznie tę surówkę. Jest przepyszna!

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 cebulki dymki
  • 5 ogórków małosolnych
  • 1 kalarepka
  • koperek lub natka pietruszki albo inna ulubiona zielenina (np. żółtlica, podagrycznik)
  • 2-3 łyżki majonezu (może być wegański)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprz do smaku
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyj i obierz rzodkiewki, odcinając im liście i korzonki. Kalarepę obierz ze skórki. Obierz też ogórka sałatkowego (to nie jest absolutnie konieczne, jeśli masz ogórka z delikatną skórką).

  2. W cieniutkie plasterki pokrój rzodkiewki, kalarepkę (po uprzednim rozdzieleniu na ćwiartki po to, by plastry nie były zbyt duże), ogórki małosolne i obranego zielonego ogórka.
    Posiekaj dymki i koperek (lub inną zieleninę), dodaj do miski.

  3. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z majonezem i dodaj sos do miski z pokrojonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie, przypraw odrobiną pieprzu i soli.

  4. Gotową surówkę z rzodkiewek i małosolnych ogórków podaj do obiadu albo na lunch lub lekką kolację. Taka wiosenna sałatka pasuje też dobrze do kanapek czy do pudełka lunchowego, możesz ją więc zabrać na drugie śniadanie do pracy, szkoły, na uczelnię. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

87654321ja 08 lipca W surówce jest na pewno jogurt, bo to wyraxnie widac na zdjęciach. Tylkow w przepisie o nim zapomniano. ;) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń