Do góry

Dodatki Przepis na:

Surówka ze słoika

Surówka ze słoika

Autor: izek

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 3943

Dodano: 07.01.2016

Odsłon: 20307

Chrupiąca surówka, którą możemy przechowywać w słoiku nawet 3 tygodnie!

Składniki

  • Kapusta biała 2,5 kg
  • Papryka zielona 1 szt.
  • Papryka żółta (lub czerwona) 1 szt.
  • Marchewka 2 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • SOS:
  • Olej 1 szklanka
  • Sól 2 płaskie łyżki
  • Ocet ½ szklanki
  • Musztarda 3 łyżki
  • Cukier ¾ szklanki
  • Seler (duży) 1 szt.
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę białą drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczka. Obie papryki kroimy w cienkie paski, a cebulę drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy warzywa do miski z kapustą i mieszamy.

  2. Do garnka wlewamy olej, wsypujemy sól i cukier, dodajemy ocet oraz musztardę. Seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do garnka z sosem. Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

  3. Przygotowaną surówkę przekładamy do słoików i do każdego wlewamy ostudzony sos. Zakręcamy słoiki i wstawiamy do lodówki. Surówkę możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń