Do góry

Dania główne Przepis na:

Surowy sos do spaghetti wg Anny del Conte

Surowy sos do spaghetti wg Anny del Conte

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 417

Dodano:

Odsłon: 292

* W tym sosie nie jest potrzebny żaden ser. ** Ten sos jest bardzo łatwy do przygotowania, ale potrzebuje naprawdę dobrych pomidorów, świeżych ziół i dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Fajnie jest tworzyć nowe smaki, zastępując zioła lub dodając różne składniki do podstawowej mieszanki.

Składniki

  • 500 g świeżych, dojrzałych pomidorów (obranych i posiekanych)
  • 5 łyżek oliwy extra vergine najwyższej jakości
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 10-12 świeżych liści bazylii, każdy rozdarty na 2 lub 3 kawałki (zamiast bazylii możesz dać 2 łyżki drobno posiekanej świeżej na
  • sól morska i pieprz czarny świeżo zmielony
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki sosu przełóż do naczynia żaroodpornego i dokładnie wymieszaj.

    2. Pozostaw do marynowania na co najmniej 2 godziny.

    3. Nie ma znaczenia, czy pozostawisz sos na dłużej.

    4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C.

    5. Ugotuj spaghetti lub bucatini al dente wg instrukcji na opakowaniu.

    6. Podczas gotowania makaronu umieść naczynie żaroodporne z sosem w piekarniku.

    7. Gdy spaghetti lub bucatini jest gotowe przełóż do naczynia żaroodpornego z sosem, dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj.

    8. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń