Do góry

Przekąski Przepis na:

Sushi krok po kroku

Sushi krok po kroku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2193 Ocena: 12832

Dodano:

Odsłon: 3235

W moim domu sushi robię sama bo wiem że składniki są świeże a zatem Wy też możecie spróbować.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    W sushi najważniejszy jest ryz, zatem na początku należy dokładnie go przepłukać przynajmniej trzy razy (w zimnej wodzie). Kolejnym krokiem jest moczenie ryżu przez około 30 min. Następnie wymieniamy wodę i okrężnymi ruchami delikatnie mieszamy. Czynności powtarzamy, aż woda będzie klarowna. Ryż odsączam, a następnie gotujemy wg opisu na opakowaniu (zazwyczaj około 20-30 minut)
    W między czasie przygotowujemy awase-zu czyli zaprawę/ sos do ryżu- zagotowujemy wszystkie składniki i dodajemy do gorącego, ugotowanego i odsączonego ryżu
    Ryż przeprawiony awase-zu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ! (absolutnie nie dodajemy ciepłego na nori, ponieważ spowoduje to rozmoczenie wodorostów)
    Wnętrze sushi przyrządzamy wg własnego uznania. Ja przedstawiam przykładowe rozwiązania.

    Wszystkie składniki kroimy w paski- jeżeli tylko się da.

  2. Rozkładamy na blacie matę bambusową, a na niej arkusz nori (błyszczącą stroną do dołu). Przekładamy zwilżonymi dłońmi na glony ryż (ugotowaną 1/4 całości) zostawiając na końcach krótszych boków pusty pasek.

  3. Na około 1/3 długości ryżu ułożonego na nori smarujemy pasek majonezu lub serka śmietankowego.


  4. Układamy dowolne składniki.

  5. Zwijamy suhi - zaczynając od końca, bliżej którego są ułożone składniki

  6. Powstały rulon kroimy ostrym nożem na kawałki około 2 cm.

    Sushi jemy pałeczkami lub rękoma. Na wierzch układamy imbir i powstałe kawałki maczamy w sosie sojowym lub/i wasabi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna 22 czerwca 2016 Kocham sushi, ale jeszcze nigdy nie odważyłam się sama go przygotować. Muszę się zmobilizować i zrobić według Twojego przepisu :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 20 czerwca 2016 Super! A tak przy okazji, nie sądziłem, że są maszynki do robienia sushi...Właśnie dzisiaj miałem styczność z taką w sklepie dyskontowym ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń