Do góry

Przekąski Przepis na:

Suszi ze śledzia

Suszi ze śledzia

Autor: fafiatko

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 2674

Dodano: 25.03.2018

Odsłon: 816

Saszimi i nigiri, uwielbiam śledzie, pomysł na to suszi powstał u mnie w domu

Składniki

  • filety śledziowe ze słonej zalewy- 1-2 szt
  • do marynaty ryby: olej, cebula, pieprz
  • sos teryaki
  • Do ryżu: ryż do suszi 60g, woda 85ml, ocet ryżowy 12ml, cukier, sól- szczypta
  • do podania: imbir, wasabi, sos sojowy
1-2 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Zapraszam na polską wersję suszi u mnie sprawdzoną od lat. Małe porcje przyrząza sie szybko.
    Filety śledziowe odmaczałam przez noc w wodzie.
    Rano włożyłam je do oleju i przełożyłam cebulą i posypałam pieprzem.

  2. Po paru godzinach śledź już będzie aromatyczny, położyłam go w sosie teryaki , skórą do dołu.
    W międzyczasie ugotowałam ryż:
    W skrócie- ale sprawdzone: ryż opłukałam cztery razy, aż woda będzie klarowna, odcedziłam i poczekałam pół godziny.
    Ryż z wodą zagotowałam na średnim ogniu i jak się zagotuję podkręciłam gaz na minutę i potem znowu średni ogień przez 6 minut, potem jeszcze 10 minut na minimalnym gazie. Po wyłączeniu zostawiłam ryż na kolejne 10 minut.

    Zaprawa do ryżu już jest łatwa, wymieszałam składniki i przelałam do ryżu.
    Ryż schłodziłam i uformowałam mokrymi dłońmi krótkie "cygara"


  3. Uformowany ryż posmarowałam wasabi i położyłam na nim pokrojone ukośnie plasterki śledzia- mamy nigiri.
    Saszimi- wystarczy położyć pokrojoną rybę.
    Oczywiście najlepiej smakuje z wasabi, i sosem sojowym i imbirem.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (43)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń