Do góry

Dodatki Przepis na:

Suszona nać pietruszki

Przepis dnia 2014-08-30
Suszona nać pietruszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 723 Ocena: 48245

Dodano:

Odsłon: 34753

W zimie jak znalazł.

Składniki

  • nać pietruszki 2- 3 pęczki
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Nać z pietruszki myjemy, osuszamy, siekamy bardzo drobno. Następnie wrzucamy do pudełka wyłożonego papierem i wystawiamy na słońce. Nać suszymy przez około 7 dni (każdego dnia kilka godzin), następnie zsypujemy do słoiczków, które szczelnie zamykamy, aby zapach nam nie "uciekł".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jasza 28 sierpnia 2015 Nigdy żadnych ziół nie suszy się na słońcu!!!!!!! Odpowiedzi: 1 ▼

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 03 października 2014 Wstrętna na pewno nie jest,ale traci kolor i zapach trochę też,ja również mrożę(po umyciu i wyschnięciu)kroję do pudełka i do zamrażarki -) Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 października 2014 Suszona natka jest wstrętna-nie ma ani zapachu,ani smaku.Takie siano ! Tylko mrożenie zachowuje to,co od natki oczekujemy. Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 30 sierpnia 2014 Również mrożę od wielu lat (kiedyś suszyłam jak miałam mało miejsca w zamrażalniku), najpierw krótko płuczę, osuszam w ręczniku papierowym, siekam, dzielę na porcje, umieszczam w małych, podpisanych pojemnikach. Jeśli nie mam małych, wsypuję do półlitrowego po lodach czy serku wiejskim, jak zimą potrzebuję otwieram, zeskrobuję z wierzchu ile potrzebuję, zamykam i z powrotem do zamrażarki. Ten sposób bardzo mi się sprawdził, gdyż jeden pojemnik nie zabiera dużo miejsca i jego pojemność wystarczy mi do wiosny.
Pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 30 sierpnia 2014 Ja mrożę od dawna wszelką zieleninę, drobno posiekaną, w oddzielnych małych pojemnikach.
Po dodaniu do potraw jest jak świeża i ładnie pachnąca. Można także robić mieszanki. Pozdrawiam.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 29 sierpnia 2014 A ja zamrażam natkę pietruszki razem z porem i liśćmi selera no i oczywiście z koperkiem,a czasami ze szczypiorkiem, Odpowiedzi: 1 ▼

25 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 28 sierpnia 2014 I na zimę, jak znalazł - swoja, suszona pietrucha :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 27 sierpnia 2014 jaka ona nadal zieloniutka, nic kolorku nie straciła ! Odpowiedzi: 2 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń