Do góry

Przekąski Przepis na:

Suszone pomidory

Suszone pomidory

Autor: miszka52

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6

Dodano: 18.08.2010

Odsłon: 9420

Zastosowanie w zależności od bogatej wyobraźni :) (Przepis powstał na skutek niedosytu po spróbowaniu gotowego produktu, którym poczęstowała mnie sąsiadka)

Składniki

  • podłużne (koniecznie mięsiste) pomidorki. Inne się nie nadają, bo po wysuszeniu została by sama skóra, 4 kg
  • podłużne (koniecznie mięsiste) pomidorków. Inne się nie nadają, bo po wysuszeniu została by sama skóra, 4 kg
  • maggi w płynie, ok. 2 łyżki
  • oliwki bez pestek, słoik wg uznania
  • kapary, słoiczzek
  • czosnek, 2 główki
  • olej kujawski, z pestek winogron lub oliwa, ok. 1 litra
  • sól, wg uznania
  • pieprz, wg uznania
  • bazylia suszona, 1 torebka
  • lub inne przyprawy wg upodobania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory przekrawam na połówki wzdłuż i smaruję miąższ maggi. Układam na sitach elektrycznej suszarki przekrojonym do góry. No i uzbrajam się w cierpliwość. Suszą się dotąd, aż staną się pomarszczone, bez śladów soku, ale elastyczne. Nie należy przesuszyć, bo nie będą się nadawać do słoiczków. Raz mi się zdarzyło przegapić odpowiedni moment, ale nie ma tragedii. Trzeba je wtedy namoczyć we wrzątku, aż lekko zmiękną, albo wykorzystać do urozmaicania smaku różnych potraw. Dodawałam do gotowania sosów, czy zupy pomidorowej.

  2. Ususzone pomidory można do słoiczków wkładać w połówkach lub pociąć je na paski. Na dno słoiczka daję kilka pokrojonych oliwek i kaparków oraz połówkę ząbka czosnku w cieniutkich plasterkach. Wkładam pomidorki i na wierzch znowu oliwki, kapary i czosnek. Dosypuję szczyptę bazylii, trochę pieprzu i soli. Dopełniam olejem. Wystarczy zakręcić i... Gotowe. Musi oczywiście odstać swoje, żeby nabrało mocy urzędowej. Ale tak najczęściej po 2 tygodniach już się do nich dobieram. Mogą stać w chłodnym miejscu całą zimę, jak inne przetwory. Ponieważ mam kilku sępów, którzy czyhają na ten smakołyk, to przeważnie robię z 8-10 kg. Do jednego małego słoiczka wchodzi ok. 8 połówek, więc te kilogramy to wcale nie jest za dużo.

  3. Zastosowanie: Dodaję do sałatek, czasem kładę na kanapkę, pięknie pachnący olej nadaje się do wielu potraw, a najbardziej lubię je ze spaghetti. Kroję wtedy pomidorki drobniej i (wraz z całą zawartością słoiczka) mieszam z makaronem. Posypuję natką. Proste i smaczne danie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szparaga 20 sierpnia 2010 Ja susze moje pomidorki na sloncu przykryte parasolka z gazy. Kroje pomidorki na cztery, posypuje duza iloscia soli i wystawiam na slonce.Na noc wnosze do domu.Tak przez kilka dni, az do wysuszenia.Nastepnie klade do sloikow, zalewam olejem z oliwek.POZDRAWIAM

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

stokrosz 18 sierpnia 2010 Ja osobiście suszarki nie posiadam, ale ma ją moja teściowa. Zaintrygował mnie ten przepis. Suszonych pomidorów nigdy nie używałam, często jednak robię spaghetti i marzy mi się coś innego niż gotowe sosy w słoiczkach. Zatem do ulubionych, w najbliższym czasie wypróbuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miszka52 18 sierpnia 2010 Ja mogę ręczyć tylko za elektryczne suszarki (najlepsze są z dodatkowym nawiewem przy pomocy wentylatorka - to tak na wszelki wypadek). Czytałam jednak, że niektórzy suszą na słońcu (bałabym się much, pleśni, itp. jeden człowiek wypowiadał się, że suszy przez szybę na tylnej półce auta stojącego na słońcu, hehehe...) lub w piekarnikach. W niskiej temperaturze (ok 50 st.) i przy uchylonych drzwiczkach.
Mnie się to wydaje energochłonne, więc zainwestowałam w suszarkę. Wykorzystuję ją do suszenia grzybów, włoszczyzny, natki, koperku, jabłek, śliwek i gruszek na wigilijny kompot, czarnego bzu (przy przeziębieniach - jak znalazł), ziół z ogródka... I już nie pamiętam czego. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 18 sierpnia 2010 miszka to jest super pomysl , ale powiedz mi czy moge w inny sposob wysuszyc pomidory czy tylko w specjalistycznej maszynie do suszenia owocow i warzyw bo nie mam takiej, chcialam nawet kupic w zeszlym roku ale uznalam ze co ja bede w tym suszyc, no bo rzeczywiscie nic nie susze, wiec powiedz mi czy np w otwartym piekarniku sie nie da albo no nie wiem... z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń