Do góry

Przetwory Przepis na:

Suszone pomidory ( domowe )

Suszone pomidory ( domowe )

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 5920

Dodano:

Odsłon: 435

Domowe suszone pomidory. Suszone na słońcu, tak jak to robią włosi, pogoda temu sprzyjała i u nas.

Składniki

  • pomidory
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • czosnek
  • oliwa lub olej
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z 3 kg pomidorów powinno wyjść 2 x po 200 ml.
    Pomidory pokrój w ćwiartki , wyciągnij gniazda nasienne, ułóż ciasno na blasze wyłożonej folią aluminiową.
    Posyp solą, najlepiej solą ziołową własnej produkcji.
    Przykryj kratką i warstwą gazy lub pieluszką tetrową.

  2. Postaw blachę na słonecznym balkonie.
    Pomidory susz 5-6 dni, przy temperaturze powyżej 25-26 stopni.
    Na noc chowaj do domy.
    Na zdjęciu jest część podsuszonych pomidorów i część nowych.
    To zielone, to jest moja sól ziołowa. przepis na nią jest w moich przepisach.

  3. Po wyduszeniu pomidory przełóż do słoiczków , zalej oliwą.
    Do każdego słoiczka dodaj trochę soli, pieprzu, grubo posiekane ząbki czosnku i posiekane listki bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń