Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczna drożdżówka z chałwą

Świąteczna drożdżówka z chałwą

Autor:

Przepisów i artykułów: 456 Ocena: 5499

Dodano:

Odsłon: 3473

Po prostu pyszna :)

Składniki

  • 550 g. mąki pszennej
  • 60 g. cukru
  • 10 g. suchych drożdży
  • 75 g. roztopionego masła
  • 250 ml. mleka, 2 jaja
  • 100 gram pokruszonej chałwy.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotuj formę keksówkę i wyłóż ją w całości papierem do pieczenia.

    Mąkę przesiać z drożdżami. Dodać cukier, letnie mleko oraz jajka. Na początku ciasto wymieszać szpatułką. Następnie czynność wyrabiania, kontynuować ręcznie.
    Wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne, pod koniec wlewać stopniowo roztopione masło. Ciasto wchłonie całkowicie tłuszcz.


    Odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny.

    Po tym czasie chwilę wyrobić i rozwałkować ciasto na prostokąt. 40 x 50 cm.

    Kroić nożem wzdłuż krótszego boku na prostokąty.
    Mnie wyszło siedem prostokątów.
    Każdy posypać pokruszoną chałwą.
    Złożyć na pół i układać na sztorc w wyłożonej papierem do pieczenia formie.

    Formę włożyć do letniego piekarnika. Nastawić do temp. 180*C.

    Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę, zaczynamy odliczać pół godziny. Tyle ma się piec. Zalecam ustawić grzanie ''dół'' bez termoobiegu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń