Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Świąteczna pascha migdałowa"
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 34
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1028
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 340
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 34
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1028
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 340
Składniki
Twaróg (do paschy najlepszy jest tłusty) zawiń w gazę, zawieś nad garnkiem i pozostaw tak na noc, aby wyciekła z niego cała serwatka.
Następnego dnia roztop masło w większym rondlu. Dodaj do niego szczyptę soli, jajka, śmietanę i odsączony ser. Stale mieszając, podgrzewaj na wolnym ogniu. Nie dopuść do zagotowania masy.
Gdy w masie zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie naczynie z masą serową zdejmij z ognia i odstaw na bok do ostygnięcia.
Rodzynki przebierz. Migdały sparz wrzątkiem, ostudź, otrzyj ze skórki. Kilka odłóż do dekoracji. Resztę migdałów dodaj razem z rodzynkami do masy.
Specjalną formę do paschy (lub nową doniczkę z dziurką) wyłóż gazą (ułatwi ci ona wyjęcie gotowego deseru). Nałóż przygotowaną masę serową z bakaliami. Przykryj talerzykiem, obciąż. Paschę odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.
Deser wyłóż na talerz (do góry dnem). Udekoruj posiekanymi galaretkami, owocami kandyzowanymi i i migdałami.
Czas ok. 50 min; porcja – 360 kcal, cena 2,30 zł.Źródło: Świat kobiety