Do góry

Dodatki Przepis na:

Świąteczna wędzonka a'la bekon.

Świąteczna wędzonka a'la bekon.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 755 Ocena: 6451

Dodano: 18.12.2017

Odsłon: 2790

Kolejna świąteczna wędzonka, a'la wędzony bekon. Wędzony w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza.

Składniki

  • Surowiec:
  • Schab wieprzowy bez kości z przyrostem boczku 1,24 kg
  • Skład solanki:
  • Czosnek
  • liście laurowe 6 szt.
  • ziele angielskie 10 ziaren
  • peklosól 80 gram
  • cukier 15 gram
  • woda 600 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Peklowanie na mokro, 4 dni:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier.

  2. Ilość peklosoli, cukru i wody podaje tabela , w zależności którą opcję wybierzemy. Ja wybrałam opcję mniej słoną.


  3. Mieszamy i taką solanką sporządzamy nastrzyk mięsa, a pozostałą zalewamy przygotowane mięso. Zalane mięso umieszczamy do lodówki.

  4. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi, robimy pętelki z przędzy wędliniarskiej. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na 24 godziny.

  5. Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza 1 godzinę. W temperaturze 80 stopni Celsjusza podpiekamy 1 godzinę, na zrębkach olcha/buk/brzoza.

  6. Wyjmujemy uwędzony bekon z gara w którym wędziliśmy i wieszamy na kiju na kilka godzin żeby ostygł. Ostudzony wkładamy do lodówki.

  7. Kroimy po kilku godzinnym przechowywaniu w lodówce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 18 grudnia 2017 Oczywiście przepis zabieram, ale zrobię dopiero ... za rok czyli za 3 tygodnie, a może później. Ulubiona wędlinka męża-mięsożercy. Dzięki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń