Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczna zebra lukrowana

Świąteczna zebra lukrowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 567

Dodano:

Odsłon: 521

Tak smakuje nie tylko w Święta Wielkanocne

Składniki

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukier 1 i 1/2 szklanki
  • woda gazowana 3/4 szklanki
  • olej 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • 5 jaj
  • 3 czubate łyżeczki kakao (+ 2 łyżki mąki)
  • cukier puder 150 g
  • woda lub sok z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubić, jak będą sztywne to po trochu dodawać cukier i wodę gazowaną. Później po jednym żółtku zmieszanym z proszkiem do pieczenia, potem wmieszać mąkę. Rozdzielić na 2 części - do jednej dodawać kakao do drugiej resztę mąki. W foremce wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą kłaść ciemne i jasne ciasto warstwami. Piec 45-50 minut w 180 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy będzie suchy,

  2. LUKIER: do przesianego cukru pudru dodawać po łyżce wody lub soku cytrynowego aż lukier będzie zawiesisty i gęsty. Polać upieczone ciasto. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń