Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne ciasteczka czekoladowe

Świąteczne ciasteczka czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4433

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Świąteczne ciasteczka czekoladowe"

Składniki

  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g startej czekolady gorzkiej
  • 5 g przyprawy korzennej do piernika
  • kakao ciemne lub cukier puder do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ubij na puszystą masę jajka z cukrem i przyprawą korzenną. Dodaj drobno startą czekoladę, mielone migdały, suszoną żurawinę i delikatnie zamieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj łopatką na jednolitą masę.

  2. Masę odstaw na około 30 minut, aby zgęstniała. Gęste ciasto podziel na połowę i uformuj dwa wałki o średnicy ok. 2 cm.

  3. Pokrój w talarki grubości około 1 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na niej poukładaj talarki. Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 15 minut.

  4. Jeszcze ciepłe ciasteczka możesz delikatnie posypać kakao lub cukrem pudrem. Po całkowitym wystudzeniu ciasteczka powkładaj do szklanego, udekorowanego słoja lub owiń po kilka tasiemką.

  5. Czas: 90 minut | Poziom: średni |30 sztuk, 80 kcal/sztuka

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń