Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne ciastka czekoladowe

Świąteczne ciastka czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Świąteczne ciastka czekoladowe"

Składniki

  • Po 15 dag masła i czekolady deserowej
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki prosz. do piecz
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszcz
  • 3 łyżki kakao
  • 1
  • 5 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 170 ml mleka
  • 200 ml kremówki
  • barwnik
  • cukrowe ozdoby
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do temp. 190 st. (góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami. Masło roztop, ostudź. Czekoladę pokrój na kawałeczki.

  2. Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodaj szklankę cukru, wymieszaj i odstaw. Jajka rozmiksuj w drugiej misce z mlekiem.

  3. 3Do sypkich składników dodaj masę jajeczną, kilkakrotnie delikatnie przemieszaj łyżką. Wlej roztopione masło, wsyp czekoladę. Całość krótko przemieszaj. 4Masę rozłóż do papilotek. Piecz, aż muffiny urosną, a na wierzchu utworzy się skorupka (ok. 20 minut). Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wyjmij, ostudź. Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodaj resztę cukru i odrobinę czerwonego barwnika. Muffiny dekoruj czerwoną śmietaną i cukrowymi ozdobami.

  4. czas ok. 60 min; porcja – 90 kcal, cena 1,40 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń