Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne czekolady – pomysł na nietuzinkowy upominek

Świąteczne czekolady – pomysł na nietuzinkowy upominek

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 275

Dodano:

Odsłon: 261

Jeśli nie masz jeszcze pomysłu co podarować najbliższym lub chcesz uzupełnić prezent może sam/a coś przygotujesz? Mam pomysł! Własnoręcznie robiona, nietuzinkowa czekolada! Ok, nie robimy tu czekolady od podstaw, choć też tak można domowymi sposobami (przetestowane) ale bardziej ją stylizujemy. Łączymy rodzaje czekolady, dodajemy ulubione słodycze, bakalie, przekąski!!! Bo taki prezent może znaczyć więcej niż drogi zegarek czy perfumy – bo jest robiony z sercem!

Składniki

  • Renifery na wypasie: 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • precelki 4-6 sztuk
  • płatki migdałów
  • czekoladowe kropelki lub inne małe czekoladowe cukierki
  • czerwone cukierki, u mnie Jelly Beans
  • Bakaliowe love: 150 g białej czekolady dobrej jakości
  • garść suszonej żurawiny
  • garść pistacji
  • garść płatków migdałów
  • skórka otarta z 1/2 mandarynki
  • szczypta cynamonu
  • Święta Kevina: 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 2 Candy cane czyli biało-czerwone cukrowe laski
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Renifery na wypasie
    Roztop czekoladę gorzką i mleczną w osobnych miskach w kąpieli wodnej*
    Wylej czekoladę gorzką na formę, rozprowadź równomiernie.
    Małą łyżeczką nabieraj nieduże ilości mlecznej czekolady i zrób nimi kropki w odległości około 1 cm.
    Drewnianym patyczkiem lub wykałaczką zamieszaj w każdej kropce czekolady mlecznej i wyjedź za nią żeby powstała spirala.
    W 4 -6 miejscach posadź renifera – przełam każdy precel w poprzek, i ułóż na czekoladzie. Końce płatków migdałów delikatnie zanurz w czekoladzie i włóż w nie kropelki czekolady. Na koniec u ich dołu włóż nos z czerwonego cukierka.
    Włóż czekoladę do lodówki na kilkanaście minut – po tym czasie powinna być gotowa!

  2. Bakaliowe love
    Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, wylej do formy i wyrównaj.
    Pistacje posiekaj z grubsza i rozsyp po czekoladzie.
    Dodaj żurawinę i migdały.
    Posyp otartą skórką z mandarynki i szczyptą cynamonu tu i ówdzie.
    Po kilkunastu minutach chłodzenia jest gotowa!

  3. Święta Kevina
    Roztop obie czekolady w osobnych miskach.
    Wylej gorzką czekoladę do formy i wyrównaj.
    Małą łyżeczką nabieraj białą czekoladę i zrób kropki w odstępach około 1 cm.
    Drewnianym patyczkiem lub wykałaczką przejedź po każdej kropce, jakby je “przecinając” patyczkiem, tak stworzysz fantazyjny wzór.
    Połam cukrowe laski na różnej wielkości kawałki i rozsyp je po całej czekoladzie.
    Schładzaj czekoladę przez kilkanaście minut w lodówce. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 grudnia 2018 Jak tak mają wyglądać prezenty, to ja chcę taki pod choinkę :) Z Mikołaja już dawno temu wyrosłem, ale zobaczyć takie cuda byłoby miło :D Super pyszny pomysł :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń