Do góry

Desery Przepis na:

świąteczne pierniczki

Przepis dnia 2018-12-06
świąteczne pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 13

Dodano:

Odsłon: 856

To już ostatni moment na upieczenie tych świątecznych pierniczków.

Składniki

  • 1,2 kg mąki
  • 0,5 kg miodu
  • 30 dkg cukru
  • 1 masło
  • 4-5 jaj
  • 1,5 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • opakowanie przyprawy do pierników
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło i miód rozpuścić w rondelku, dodać kakao i przyprawę do pierników. Wystudzić.
    Ubić jaja z cukrem. Ubijać dotąd, aż zrobią się "białe".
    Mąkę wymieszać z sodą, dodać ubite jaja i rozpuszczony z masłem miód.
    Zagnieść ciasto.
    Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 24 godziny do lodówki.

  2. Następnego dnia ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki. Piec w temperaturze 160 st. z termoobiegiem.
    Ciepłe pierniczki są miękkie, dlatego należy kłaść je pojedynczo. Po wystudzeniu twardnieją.
    Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, a do Świąt zrobią się miękkie.
    Pierniczki można polukrować tuż przed świętami. Ja osobiście lukruję pierniczki już teraz.
    Lukier wykonuję wg zasady: na jedno białko 10 dkg cukru pudru i kilka kropel cytryny. Białka ucieram z cukrem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia - ok 10 - 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń