Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczne praliny

Świąteczne praliny

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 3884

Dodano:

Odsłon: 511

Jak pogodzic zdrowa zywnosc ze swiatecznymi smakolykami? Swiateczne praliny ze skladników, które kupujemy i tak na swieta ( suszone owoce i orzechy) powstaja w oka mgnieniu i smakuja nawet bez czekolady.

Składniki

  • PRALINY DAKTYLOWO - ORZECHOWE Z KAKAO:
  • 75 g suszonych daktyli (bez pestek!)
  • 40 gramów orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kakao
  • PRALINY JABŁKOWO - NERKOWCOWE Z CYNAMONEM:
  • 75 g suszonych jabłek
  • 35 g orzechów nerkowca
  • szczypta cynamonu
  • PRALINY ŚLIWKOWO - ORZECHOWE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI:
  • 75 g suszonych śliwek
  • 35 g orzechów laskowych
  • 20 g wiórkówków kokosowych
  • PRALINY MORELOWO - MIGDAŁOWE Z WANILIA:
  • 75 g suszonych moreli
  • 35 g migdałów
  • szczypta startej laski wanilii
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. PRALINY DAKTYLOWO - ORZECHOWE Z KAKAO:
    Daktyle bez pestek, orzechy wloskie i kakao drobno posiekac w blenderze.
    Uformowac z masy kulki.
    Z tej ilosci powstaje ok. 10-12 pralinek.

  2. PRALINY JABŁKOWO - NERKOWCOWE Z CYNAMONEM:
    Jablka, orzechy nerkowca i cynamon posiekac drobno w blenderze.
    Uformowac z masy kulki.
    Z tej ilosci powstaje ok. 10-12 pralinek.

  3. PRALINY ŚLIWKOWO - ORZECHOWE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI:
    Sliwki i orzechy laskowe posiekac drobno w blenderze.
    Uformowac z masy kulki i obtoczyc w wiórkach kokosowych.
    Z tej ilosci powstaje ok. 10-12 pralinek.

  4. PRALINY MORELOWO - MIGDAŁOWE Z WANILIA:
    Morele, migdaly i starta laske wanilii posiekac drobno w blenderze.
    Uformowac z masy kulki.
    Z tej ilosci powstaje ok. 10-12 pralinek.

  5. Nastepnie wlozyc gotowe praliny do lodówki na kilka godzin, aby stwardnialy.

  6. Mozna je tez udekorowac, uzylam do tego nasiona chia, jagody goji, żurawine i posiekane orzechy, ale w tym wypadku fantazja nie zna granic i mozna je udekorowac wedlug wlasnego smaku.
    Gotowe praliny przechowuja sie w lodówce przez około 4-5 dni, ale mozna je równiez zamrozic.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń