Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak pogodzic zdrowa zywnosc ze swiatecznymi smakolykami? Swiateczne praliny ze skladników, które kupujemy i tak na swieta ( suszone owoce i orzechy) powstaja w oka mgnieniu i smakuja nawet bez czekolady.
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 443
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 64
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 149
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 443
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 64
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 149
Składniki
PRALINY DAKTYLOWO - ORZECHOWE Z KAKAO: Daktyle bez pestek, orzechy wloskie i kakao drobno posiekac w blenderze. Uformowac z masy kulki. Z tej ilosci powstaje ok. 10-12 pralinek.
PRALINY JABŁKOWO - NERKOWCOWE Z CYNAMONEM: Jablka, orzechy nerkowca i cynamon posiekac drobno w blenderze. Uformowac z masy kulki. Z tej ilosci powstaje ok. 10-12 pralinek.
PRALINY ŚLIWKOWO - ORZECHOWE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI: Sliwki i orzechy laskowe posiekac drobno w blenderze. Uformowac z masy kulki i obtoczyc w wiórkach kokosowych. Z tej ilosci powstaje ok. 10-12 pralinek.
PRALINY MORELOWO - MIGDAŁOWE Z WANILIA: Morele, migdaly i starta laske wanilii posiekac drobno w blenderze. Uformowac z masy kulki. Z tej ilosci powstaje ok. 10-12 pralinek.
Nastepnie wlozyc gotowe praliny do lodówki na kilka godzin, aby stwardnialy.
Mozna je tez udekorowac, uzylam do tego nasiona chia, jagody goji, żurawine i posiekane orzechy, ale w tym wypadku fantazja nie zna granic i mozna je udekorowac wedlug wlasnego smaku. Gotowe praliny przechowuja sie w lodówce przez około 4-5 dni, ale mozna je równiez zamrozic.