Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny deser z owocami

Świąteczny deser z owocami

Autor: Dolcevita-in-my-kitchen

Przepisów i artykułów: 130 Ocena: 1227

Dodano: 17.12.2017

Odsłon: 2192

Deser z żelatyną. Dobry pomysł na wykorzystanie domowych soków i mrożonych owoców.

Składniki

  • 750 ml soku owocowego
  • owoce, mogą też być z kompotu( dobra szklanka)
  • 18 płatków żelatyny
  • l łyżka rumu* do smaku
  • można dodać cukier do smaku i sok z cytryny
  • 1 zielona galaterka na gwiazdki do dekoracji
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, a następnie foremkami do ciastek wycinamy gwiazdki do dekoracji.

  2. Na deser można wziać mrożone owoce lub świeże: kawałki jabłek, gruszek, bananów, truskawki, wiśnie. Mrożone owoce wcześniej rozmrozić, a sok odcedzić.

  3. Pojedyńcze płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie około 5 minut. Gdy napęcznieją dobrze odcisnąć i rozpuścić w garnuszku. Pamiętajmy żeby żelatyny nie gotować.
    Odrobinę soku wlać do żelatyny i zamieszać, następnie wlać cały sok i rum. Żeby nie zrobiły się grudki, ważne jest wyrównanie się temperatur. Dlatego do ciepłej żelatyny dodajemy zimny sok, nigdy na odwrót.

  4. Foremkę ( 20 cm)wykładamy folią spożywczą lub bieżemy foremkę silikonową, wtedy folia jest niepotrzebna. Wykładamy owocami i zalewamy sokiem z żelatyną. Można postukać foremką o blat stolu, żeby wszystko się wyrównało i wyszły pęcherzyki powietrza. Deser wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

  5. Przy pomocy długiego, cienkiego noża oddzielamy przyklejoną folię od foremki. Nakrywamy deser talerzem i szybkim ruchem obracamy. Ostrożnie ściągamy folię. Deser dekorujemy owocami i gwiazdkami z galaretki. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 grudnia 2017 Dawaj to do nas, zanim powiesz, że było ... sprzed roku xD Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń