Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny karp w galarecie"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 314
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 84
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5092
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32689
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 355
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 260
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 314
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 84
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5092
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32689
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 355
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 260
Składniki
Obierz włoszczyznę, marchewki i cebule. Połówki cebul obsmaż na suchej patelni, by zbrązowiały – nadadzą ładny kolor wywarowi. Warzywa włóż do garnka i zalej litrem wody. Wrzuć listki, ziele i pieprz, gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Posól.
Wyjmij warzywa i do wywaru włóż pokrojoną w dzwonka rybę oraz głowę. Gotuj 15 min. Wyjmij delikatnie rybę, głowę wyrzuć. Żurawinę zalej 1/4 szkl. wywaru.
Wywar przecedź przez sitko. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody i wlej do wywaru. Dodaj lekko roztrzepane białka i ocet. Mieszając, podgrzewaj, aż wywar się sklaruje (nie może się zagotować!). Przecedź.
Na dno półmiska wlej odrobinę wywaru. Gdy zastygnie, ułóż kawałki ryby, dekoracyjnie pokrojone marchewki, odcedzoną żurawinę i natkę. Zalej resztą wywaru. Schłodź, by galareta zastygła. Udekoruj listkami natki.Źródło: Naj