Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Świąteczny keks maślany z lukrem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Masło rozpuść w rondelku lub kuchence mikrofalowej, a następnie przestudź. Dobrze schłodzone białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
Ubijając dalej, stopniowo wsypuj do piany cukier. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.
Do słodkiej piany białkowej dodawaj na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszaj delikatnie drewnianą pałką, by piana nie opadła.
Przygotuj bakalie do ciasta. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie przez kilkanaście minut, osącz, jeśli trzeba rozdrobnij. Orzechy (włoskie, laskowe) lub migdały obierz, posiekaj ostrym nożem. Możesz też wykorzystać do pieczenia keksu kandyzowane owoce w cukrze.
Przygotowane ciasto wymieszaj starannie z rumem (lub kilkoma kroplami olejku rumowego). Wrzuć bakalie (możesz je lekko obtoczyć w mące). Formę do keksu wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz około 45 minut w temp. 180 st. Udekoruj gotowym lukrem. klij na 2 łyżkach oleju. Polej pierogi. Podawaj razem ze śmietaną.
Czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety