Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny makosernik"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 426
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 284
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 40
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 752
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 165
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 50
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 426
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 284
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 40
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 752
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 165
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 50
Składniki
Z mąki, jednego żółtka, margaryny oraz połowy szklanki cukru zagnieć szybko kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. Schłodzone cia sto rozwałkuj, wylep nim spód średniej tortownicy. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 st.
Mak opłucz, sparz wrzątkiem, osącz na sicie, a następnie dwukrotnie zmiel. Utrzyj ze szklanką cukru pudru oraz 2 żółtkami, dodaj kilka kropli olejku waniliowego i bułkę tartą. Połącz z 3 białkami ubitymi na sztywną pianę. Wyłóż masę makową na podpieczone ciasto.
Masło utrzyj z pozostałym cukrem i 5 żółtkami na gładką masę. Dalej ucierając, dodawaj po łyżce twaróg. Na koniec wymieszaj całość z pianą z 5 białek. Masę serową wyłóż na makową. Ciasto piecz godzinę w temp. 180 st. Polej polewą czekoladową i posyp wiórkami. Wrzątkiem, osącz na sicie, a następnie dwukrotnie zmiel. Utrzyj ze szklanką cukru pudru oraz 2 żółtkami, dodaj kilka kropli olejku waniliowego i bułkę tartą. Połącz z 3 białkami ubitymi na pianę. Wyłóż na podpieczone ciasto.
10 dag masła utrzyj z pozostałym cukrem pudrem oraz 5 żółtkami na gładką masę. Dalej ucierając, dodawaj po łyżce mielony twaróg. Na koniec delikatnie wymieszaj całość z pianą z 5 białek. Masę serową wyłóż na makową. Ciasto piecz godzinę w temp. 180 st. Dowolnie udekoruj.
czas ok. 100 min; porcja – 410 kcal, cena 1,70 zł.Źródło: Świat kobiety