Do góry

Dania główne Przepis na:

Swiąteczny pasztet

Swiąteczny pasztet

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 858

Dodano:

Odsłon: 797

Pasztet nie tylko od święta ,

Składniki

  • łopatka wieprzowa 60 dag
  • boczek surowy 30 dag
  • wątróbka wieprzowa 30 dag
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • marchewka 1 szt.
  • seler kawałek
  • grzyby suszone kilka szt.
  • czerstwa bułka
  • ziele angielskie 3-4 szt.
  • liść laurowy 2 szt.
  • majeranek 1 łyżeczka i tymianku 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Łopatkę , boczek , warzywa , grzyby, ziele ang., liść laurowy i czosnek , sól,

    wszystko zalewamy wodą i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy

    wątróbkę .Po ugotowaniu wyjmujemy wszystko , aby ostygło. Moczymy

    bułkę w tej wodzie co gotowały się składniki na pasztet.Mięso, wątróbkę ,

    warzywa , grzyby i bułkę mielimy w maszynce z drobnym sitkiem. Do

    masy dodajemy żółtka , solimy , pieprzymy, wyrabiamy na gładką

    masę.Białka ubijamy i dodajemy na końcu . Blaszki wykładamy papierem

    do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Na

    spód i na wierzch masy można położyć plasterki boczku surowego. Do

    jednej częsci masy można dodać pokrojone suszone śliwki , ale wtedy nie

    dajemy boczku. Pieczemy 50-60 min. , w temperaturze 160 * C.

    Smacznego .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń