Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny piernik

Świąteczny piernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 2123 Ocena: 11901

Dodano:

Odsłon: 8146

Pyszne ciacho na święta.

Składniki

  • miód prawdziwy 40 dag
  • margaryna 25 dag
  • jajka 6 szt. (duże)
  • cukier kryształ 25 dag
  • soda oczyszczona 1 łyżka
  • mąka tortowa 80 dag typu 450
  • 10 dag rodzynek
  • przyprawa do piernika 2 opakowania (po 40 gram)
  • letnie mleko ½ szklanki
  • woda ½ szklanki
  • czekolada mleczna 2 szt.
  • łyżeczka rumu
  • Mleko 3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Do rondelka wlać wodę, dodać miód, margarynę, cukier, wszystko rozpuścić na małym ogniu i chwilę podgotować aż rozpuści się cukier.

  2. Następnie ostudzić, dodać mąkę, sodę oczyszczoną i miksować dodając po jednym żółtku. Wsypać przyprawę do piernika i wlać mleko. Na koniec ubić białka na sztywno i wszystko wymieszać razem łyżką. Wsypać rodzynki wcześniej sparzone wrzątkiem. Rodzynki możemy zastąpić orzechami włoskimi.

  3. Dwie foremki keksowe o wymiarach 12x35 dobrze posmarować tłuszczem, posypać bułka tarta i wylać ciasto.

  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 70 stopni, włożyć ciasto, podkręcić temperaturę do 160 stopni i piec przez godzinę. Zawsze trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzony piernik polać rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem 3 łyżek mleka, łyżeczki rumu i udekorować świątecznie. Najlepszy jest po trzech dniach od upieczenia. Placek najlepiej jest upiec tydzień przed świętami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń