Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny piernik (czas nastawić)

Świąteczny piernik (czas nastawić)

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 1796

Dodano:

Odsłon: 1011

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tego właśnie piernika. Ciasto przygotowujemy pięc tygodni wcześniej a pieczemy je na 2-3 dni przed świętami.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej (w tym szklanka mąki razowej)
  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g smalcu
  • 3 całe jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 torebki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Polewa czekoladowa:
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Miód, smalec i cukier roztopić na wolnym ogniu.
    Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
    Sodę rozrobić z mlekiem.
    Jajka roztrzepać widelcem.
    Mąkę przesiać do miski.
    Stopniowo dodawać resztę składników.
    Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć je do szklanego naczynia lub kamiennego garnka na pięć- sześć tygodni. Ale można go upiec i po dwóch tygodniach - też będzie pyszny.
    Owinąć dokładnie folią.Wynieść w chłodne miejsce.
    Na trzy dni przed wigilią ciasto podzielić na 3 lub 4 części.
    Cienko rozwałkować i piec w dużej formie, wyłożonej papierem.
    Każdy blat piec osobno około 20 minut w temp. 175 stopni.
    Uważać, by ciasta nie przesuszyć, bo będzie zbyt twarde i nawet po przełożeniu nie zmięknie.
    Przekładać powidłami śliwkowymi lub ulubioną masą ale dopiero na następny dzień.
    Obciążyć deseczką przez noc.
    Przeciąć ciasto wzdłuż, a następnie jeszcze każdą część na pół.
    Dopiero wtedy każdą część oblać polewą czekoladową a po zastygnięciu polewy-owinąć folią.
    Ciasto zachowuje do dwóch miesięcy świeżość.

  2. Śmietanę roztopić z cukrem na wolnym ogniu, dodać kakao.
    Zestawić z ognia i ostudzić.
    W gorącej wodzie rozmieszać żelatynę. Połączyć składniki i oblać piernik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń