Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny piernik staropolski:

Świąteczny piernik staropolski:

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 1000

Dodano:

Odsłon: 848

Ciasto na ten piernik powinno dojrzewać przez 6 tygodni. Ale jest doskonały nawet po dwóch, trzech dniach leżakowania.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g smalcu
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 torebki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Polewa czekoladowa:
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Miód, smalec i cukier roztopić na wolnym ogniu.
    Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
    Sodę rozrobić z mlekiem.
    Jajka roztrzepać widelcem.
    Mąkę przesiać do miski.
    Stopniowo dodawać resztę składników.
    Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć je do szklanego naczynia lub kamiennego garnka na pięć- sześć tygodni. Ale można go upiec i po dwóch , trzech dniach.- też będzie pyszny.
    Owinąć dokładnie folią.Wynieść w chłodne miejsce.
    Na trzy dni przed wigilią ciasto podzielić na 3 lub 4 części.
    Cienko rozwałkować i piec w dużej formie (36/25 cm wyłożonej papierem.
    Każdy blat piec osobno około 12-15 .minut w temp. 175 stopni.
    Uważać, by ciasta nie przesuszyć, bo będzie zbyt twarde i nawet po przełożeniu nie zmięknie.
    Przekładać powidłami śliwkowymi lub ulubioną masą ale dopiero na następny dzień.
    Obciążyć deseczką przez noc.
    Przeciąć ciasto wzdłuż, a następnie jeszcze każdą część na pół.
    Dopiero wtedy każdą część oblać polewą czekoladową a po zastygnięciu polewy-owinąć folią.
    Ciasto zachowuje do dwóch miesięcy świeżość.

  2. Przygotowanie polewy:
    W gorącej wodzie rozpuścic dokładnie żelatynę.
    Śmietanę roztopić z cukrem na małym ogniu.
    Dodać kakao.Rozmieszać na gładką, aksamitną masę.
    Zestawić z ognia, Połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
    Jeżeli polewa jest zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżki śmietany lub alkoholu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 16 grudnia 2018 Helenko, ślicznie udekorowałaś te pyszne pierniki. Ja jutro zabieram się za moje Kasztelańskie.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagodzianka17 16 grudnia 2018 Uwielbiam piernik staropolski. Jak mawia tradycja piernik im starszy tym lepszy. Mój leżakuje minimum 3 miesiące. Smak nie do opisania! A taki półroczny to dopiero jest rozkosz :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń