Do góry

Zupy Przepis na:

Świąteczny rosół wołowo-drobiowy

Świąteczny rosół wołowo-drobiowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3107

Dodano:

Odsłon: 6586

Jak z powodzeniem przygotować najlepszy domowy rosół z drobiu i wołowiny - sprawdzony przepis krok po kroku. Długo gotowany na dobrej wodzie, z najlepszych i świeżych składników rosół wołowo-drobiowy, to potrawa naprawdę odświętna! Nie od dziś wiadomo, że tajemnicą wyjątkowego smaku bulionu jest bardzo długi czas jego gotowania - im dłuższy, tym smak bulionu będzie lepszy :) Należy pamiętać, że rosołu nie wolno gotować, ma jedynie tylko "pyrkać". W dobrych restauracjach bulion jest gotowany na małym ogniu nawet przez kilkanaście godzin. Po takim czasie wywar jest nie tylko bardzo esencjonalny i klarowny, ale mięso, nawet jeżeli żylaste, rozpływa się w ustach. Pięknie pozdrawiam:)

Składniki

  • 1 kura rosołowa (najlepiej ekologiczna)
  • 0,5kg wołowiny
  • 3 cebule, opalone lub podpieczone na patelni
  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego lubczyku lub ok. 1 łyżka suszonego
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków
  • sól
  • Pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony (jak lubicie)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. *smak rosołu możecie wzbogacić gotując w nim także : kilka suszonych śliwek, 20g suszonych grzybów, pomidora, kilka pieczarek, 50g wątróbki cielęcej lub/i 100g kapusty. Po ugotowaniu należy je odcedzić wraz z warzywami.

  2. Mięso płuczemy, porcjujemy, układamy w garnku i zalewamy zimną wodą (najlepiej odfiltrowaną, musi być dobrej jakości) i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1 godzinę bez przykrycia (zbieramy "szumowiny").

  3. Na patelni, bez tłuszczu, przypiekamy obrane i przekrojone na pół cebule.

  4. Płuczemy i obieramy pozostałe warzywa.

  5. Do rosołu dodajemy cebule, czosnek, marchew, seler, pora, korzenie pietruszki, przyprawy oraz zioła. Gotujemy około 2 godziny. Na ok. pół godziny przed końcem dodajemy połowę pęczka natki pietruszki oraz lubczyk, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

  6. Następnie wyjmujemy z rosołu mięso , rosół przecedzamy.

  7. Ugotowaną marchew kroimy na plasterki lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Siekamy pozostałą natkę pietruszki i dodajemy wraz z marchwią do rosołu.
    Podajemy gorący.

  8. * do rosołu możemy dodać również ugotowane mięso lub drób, pokrojone wcześniej w paski.

    * aby otrzymać mocniejszy bulion zwany podwójnym lub consomme, należy w odtłuszczonym i sklarowanym bulionie gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu drugą porcję mięsa z warzywami. Po około 3 godzinach gotowania consomme przecedzamy, klarujemy, dodając ubite białka, mieszamy, aż białko się zetnie, zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut, przecedzamy przez płótno, doprawiamy solą i podgrzewamy przed podaniem.

  9. * CO MOŻEMY PODAĆ DO ROSOŁU:

    - makaron, łazanki, kołduny lub pierogi
    - makaron z naleśników
    - kluski lane, kładzione
    - groszek ptysiowy
    - małe grzanki
    - ryż
    - posiekany koperek lub natkę pietruszki
    - sałatę pokrojoną w paski
    - marchewkę, seler, kalarepkę, i pora pokrojone w zapałkę
    - pieczarki lub prawdziwki pokrojone w plasterki
    - pulpety z cielęciny lub wątróbki
    - gołąbki z kapusty pokrojone w plastry

  10. Możemy też podać czystą zupę, a na talerzyku obok położyć:

    - krokiet z naleśników
    - krokiet z ryżu
    - pasztecik serowy
    - diablotkę


    Smacznego :)

    Ooo tak! O tak, tak :) Trochę się rozpisałam ;) Wybaczcie, mam nadzieję, że wszystko jest jak trzeba.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 listopada 2017 Odlotowo wygląda ten garnek, jakby unosił się nad stołem xD Zawartość bez komentarza, bo co tu można dodać ;)

Nie marudź hihi, jak zwykle miło się czytało :D
Odpowiedzi: 5 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń