Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczny żurek na wędzonym boczku

Świąteczny żurek na wędzonym boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 47

Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny żurek na wędzonym boczku"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Starannie opłukany wędzony boczek w ca łości włóż do garnka, zalej 6 szklankami zimnej wody. Pietruszkę oraz kawałek selera obierz, oczyść, opłucz pod bieżącą wodą. Pozostaw w całości. Obraną cebulę przekrój na ćwiartki.

  2. Oczyszczone warzywa włóż do garnka z boczkiem. Dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).

  3. Po tym czasie warzywa i mięso usuń z wywaru. Energicznie mieszając, stopniowo wlewaj zakwas na żur. Zagotuj całość, dopraw do smaku obranym i roztartym czosnkiem (1-2 ząbki), kminkiem (według uznania), świeżym lub suszonym majerankiem i mielonym pieprzem.

  4. Pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany (22 proc.) wymieszaj razem z 1-2 łyżkami chrzanu. Dodaj do zupy.

  5. Kiełbasę (możesz wybrać białą lub zwyczajną, np. podwawelską) i przestudzony boczek pokrój na niewielkie kawałki, przesmaż na 1-2 łyżkach oleju. Przełóż do żurku. Zagotuj. Jajka ugotuj na twardo, pokrój na ćwiartki. Podawaj z zupą.

  6. Czas (bez gotowania) ok. 15 min; porcja – 370 kcal, cena 1,50 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń