Do góry

Desery Przepis na:

Świderki drożdżowe

Świderki drożdżowe

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2712

Dodano: 24.09.2012

Odsłon: 17568

Zapomniane świderki, które są przepyszne. Delikatne, puszyste i mięciutkie.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 30 masła, miękkiego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ILOŚĆ: 8 świderków Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól i mieszamy. Następnie wlewamy ciepłe mleko i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy z miski i na posypanej mąką stolnicy zagniatamy przez ok. 2 min, aż stanie się elastyczne. Po tym czasie dodajemy masło i ponownie zagniatamy przez ok. 6-8 min. Jeśli po tym czasie ciasto będzie mocno kleiło się do dłoni można lekko podsypać mąką. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy i dzielimy na 8 równych części, formując kulki. Podzielone ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. Następnie każdą kulkę dłońmi formujemy w wałeczek o dł. 20 cm. Składamy na pół i skręcamy w świderki. Zostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Smażymy w temp. 170 C z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączmy z tłuszczu i od razu posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń