Do góry

Dania główne Przepis na:

Świderki mocno serowe- lekko i dietetycznie

Świderki mocno serowe- lekko i dietetycznie

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2663

Dodano:

Odsłon: 4180

Dziś dietetyczna wersja tradycyjnego makaronu z białym serem i boczkiem. Wersja odtłuszczona, lżejsza i na pewno zdrowsza:)

Składniki

  • 200 g makaronu razowego świderki
  • kawałek wędzonej kiełbasy drobiowej (dł. ok. 20-25 cm)
  • 1,5 dużej cebuli
  • 200 g białego chudego twarogu
  • 4-5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • pieprz i sól
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Nastawiłam wodę na makaron, w tym czasie posiekałam cebulę w mniejsze kawałki, a kiełbasę w kostkę. Cebulę doprawiłam solą i pieprzem, dusiłam na patelni z odrobiną wody do miękkości (od czasu do czasu dolewałam wodę).

  2. Jak cebula zmiękła dodałam do niej kiełbasę i wszystko podsmażyłam razem do zrumienienia- nie dolewałam już wody, bo zależało mi, by cebulka delikatnie się przypaliła i uwolniła "smażony" aromat. Odstawiłam z gazu i dodałam posiekany szczypiorek.

  3. Makaron ugotowałam al dente, dodałam do niego mieszankę cebuli, kiełbasy i szczypiorku, wkruszyłam biały ser i na małym ogniu wszystko razem podgrzewałam do lekkiego stopienia się sera. Doprawiłam sola i pieprzem.

    Mój największy krytyk kulinarny, a jednocześnie maniak "kluchów z boczkiem i serem"- mąż- powiedział, że w tej wersji kluchy smakowały jak prawdziwe:), więc śmiem stwierdzić, że tak właśnie jest:)

    Smacznego serowego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

krazek 23 kwietnia 2013 "Makaron ugotowałam al dente, dodałam do niego mieszankę cebuli, kiełbasy i szczypiorku, wkruszyłam biały ser i na małym ogniu wszystko razem podgrzewałam do lekkiego stopienia się sera. Doprawiłam sola i pieprzem. " - NIE ROZUMIEM! Czy tą mieszankę dodaje się do gotującego makaronu w garnku? Czy wrzuca się do razem na patelnie i tam podgrzewa? A może mam rozpalić ognisko w kuchni, wrzucić wszystko do gara, zawiesić nad paleniskiem i czekać, aż się ten ser roztopi? Odpowiedzi: 3 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń