Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy raz przygotowywałam śledzie w ten sposób. Nosiłam się z tym zamiarem od dawna, ale dopiero ostatnio udało mi się go zrealizować. W tej wersji śledzie są delikatne w środku, z chrupiącą skórką. Dobrze komponują się podane z pomidorkami koktajlowymi, smażoną cebulką i korniszonami. Polecam :)
...ale pyszny.
Odsłon: 680
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 610
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 334
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 133
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5111
...ale pyszny.
Odsłon: 680
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 610
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 334
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 133
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5111
Składniki
Śledzie płuczemy pod bieżąca wodą. Teraz najtrudniejsze, czyli musimy pozbyć się kręgosłupa i ości. Jak to zrobić? Ja to robię tak: Śledzie nacinam wzdłuż ostrym nożem, aby dostać się do kręgosłupa. Następnie kręgosłup usuwam razem z przylegającymi do niego ościami, robię to bez użycia jakichkolwiek narzędzi. Zwyczajnie podhaczam go nożem, tu jeszcze używam narzędzi :), chwytam palcami i odrywam. Odcinam ogon, ścinam płetwę grzbietową. Tak przygotowane śledzie solimy, oprószamy pieprzem, wkładamy do miski. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, obkładamy nią śledzie. Całość odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce.
Jaja wybijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Jesteśmy gotowi do smażenia. Jeszcze tylko rozgrzewamy olej na patelni. Śledzie panierujemy w jajku, następnie bułce, smażymy na rozgrzanym oleju po 2- 3 minuty z każdej strony. Smażymy oczywiście na wolnym ogniu, żeby rybka zbyt szybko nie przypaliła się z wierzchu. Uwaga: Jak być może zauważycie na zdjęciach, smażyłam śledzie na dwa sposoby. Część tuszek przed panierowaniem rozłożyłam, a część rybek pozostawiłam w tradycyjnej formie. W wersji rozłożonej należy śledzie piec nieco krócej, bo ciepło przenika do nich szybciej. Śledzie panierowane w całości, trzeba piec około minutki dłużej na wolnym ogniu. Po upieczeniu śledzi, na patelni podsmażamy cebulę. Można ją tylko zeszklić lub zrumienić, to już zależy od waszych preferencji smakowych. Śledzie podajemy gorące z podsmażoną cebulką. Do tego polecam pomidorki koktajlowe i korniszony, a i pieczywo, koniecznie :) Smacznego.