Do góry

Dania główne Przepis na:

Świeżonka

Świeżonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 711

Pyszny gulasz z mięsa wieprzowego.

Składniki

  • ok 500 gram mięsa wieprzowego (karkówka albo łopatka)
  • 2 średnie cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
    Cebulę kroimy w półplasterki.

  2. Na dobrze rozgrzaną patelnie wkładamy mięso, liście laurowe i ziele angielskie.
    Smażymy na małym ogniu 20-30 minut w zależności od grubości mięsa. Co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło.

  3. Kiedy mięso będzie już usmażone dodajemy cebulę.
    Całość smażymy co jakiś czas mieszając ok 20 minut do miękkości cebuli.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  4. Świeżonkę możemy podawać z ziemniakami z koperkiem.

    Mięso możemy również posypać natką pietruszki.

    Uzupełnieniem całości może być nasza ulubiona surówka ;-)


    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń