Do góry

Dania główne Przepis na:

Swojski gulasz z dzika

Swojski gulasz z dzika

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 101

Przepis wart wypróbowania: "Swojski gulasz z dzika"

Składniki

  • 600 g udźca z dzika
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 4 ziarna jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 200 ml białego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • garść suszonych lub 200 g świeżych grzybów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 duże marchwie
  • 80 g słoniny
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanych ziół (oregano
  • szałwia
  • rozmaryn)
  • pieprz czarny tłuczony
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę. Włożyć do misy, dodać sól, przyprawy, wino i sok z cytryny. Wymieszać, odstawić do marynowania, najlepiej na noc.

  2. Wyjąć mięso z marynaty (marynaty nie wylewać) i szybko usmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Podlać wodą i dusić, aż będzie prawie miękkie. Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie (świeże oczyścić i pokroić). Cebulę, seler i marchew obrać i pokroić w kawałki. Słoninę pokroić w kostkę.

  3. Mięso wyjąć z garnka, a sos wypiec tak, aby został tylko tłuszcz. Smażyć na nim przez chwilę słoninę z cebulą, dołożyć musztardę, oprószyć mąką. Dodać marynatę z mięsa, marchew, selera, grzyby, zmiażdżony czosnek, zioła i gotowane mięso. Zalać wodą. Ugotować na miękko. Pod koniec gulasz doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z wiejskim pieczywem.

  4. około 90 min.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń